Travel Plan

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Διάσημες, ιστορικές, εντυπωσιακές πλατείες του κόσμου


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

Οι κεντρικές πλατείες των πόλεων, αποτελούν σημαντικά κοινωνικά και εμπορικά σημεία συνάντησης, αλλά επίσης μπορεί να διαθέτουν ιδιαίτερη, σημαντική ιστορία. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές πλατείες σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν κάθε πόλη έχει μια κεντρική πλατεία, η οποία εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό, ως κοινωνικό και εμπορικό σημείο συνάντησης.  

Οι κεντρικές αυτές πλατείες, περιβάλλονται συνήθως από καταστήματα, εστιατόρια και διάφορα άλλα κτήρια και συχνά εκεί βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης, ενώ στο κέντρο τους μπορεί να βρίσκεται κάποιο σιντριβάνι, μνημείο ή άγαλμα. Εκτός όμως από αυτές τις ομοιότητες, οι κεντρικές πλατείες των πόλεων, έχουν και ιδιαιτερότητες και η καθεμιά τη δική της μοναδική ιστορία.

Βρείτε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από το travelplan.gr και γνωρίστε μερικές από τις πιο διάσημες πλατείες του κόσμου.


Κόκκινη πλατεία, Μόσχα, Ρωσία


Η Κόκκινη πλατεία βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας και είναι ο πρώτος σταθμός για τους περισσότερους επισκέπτες στην πόλη. Χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική ακρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως Κιτάι Γκόροντ. Καθώς οι κύριες οδοί της Μόσχας ξεκινούν από εδώ προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες μετά γίνονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έξω από την πόλη, η Κόκκινη Πλατεία θεωρείται συχνά ως η κεντρική πλατεία της Μόσχας και όλης της Ρωσίας.
Το όνομά της δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων γύρω της, ούτε από την σύνδεση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό, αλλά θεωρείται πως προήλθε από το ρωσικό επίθετο красный, που σημαίνει «όμορφος, ωραίος». Στα σύγχρονα ρωσικά η λέξη απέκτησε τη σημασία «κόκκινος». Αυτή η λέξη αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου και ακολούθως για την κοντινή πλατεία. Εκεί βρίσκεται επίσης το Μουσείο Ιστορίας και το Μαυσωλείο του Λένιν.

Djemaa el Fna, Μαρακές, Μαρόκο


Η πλατεία Djemaa El-Fna είναι «must» κάθε επίσκεψης στο Μαρακές και ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στο Μαρόκο. Εκεί πραγματοποιούνται οι πιο δημοφιλείς μαροκινές πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και είναι γεμάτη κόσμο, γητευτές φιδιών και αμέτρητους εμπορικούς πάγκους. Καθώς η μέρα προχωράει, οι… διασκεδαστές εναλλάσσονται: οι γητευτές φιδιών φεύγουν και το απόγευμα και το βράδυ η πλατεία γεμίζει με… παραμυθάδες, μάγους και μικροπωλητές βοτάνων και παραδοσιακών φαρμάκων. Το βράδυ, η πλατεία γεμίζει με πάγκους και μικροπωλητές που πωλούν τρόφιμα και φαγητά και τα πλήθη συρρέουν για να τα απολαύσουν.

Piazza del Campo, Σιένα, Ιταλία

Η Piazza del Campo είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης και ο κύριος δημόσιος χώρος του ιστορικού κέντρου της Σιένα, στην Τοσκάνη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της και την αρχιτεκτονική της αρτιότητα. Το Palazzo Pubblico και ο διάσημος πύργος της, καθώς και διάφορα παλάτια που ανήκουν στις πλουσιότερες οικογένειες της Σιένα, πλαισιώνουν την πλατεία. Δυο φορές το χρόνο (2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου), διοργανώνονται στην πλατεία ιπποδρομίες, τις οποίες παρακολουθεί πλήθος κόσμου.

Πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της Βασιλικής και από ελλειπτικές κιονοστοιχίες που αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες σε δωρικό ρυθμό.
Στο κέντρο της βρίσκονται δύο πανομοιότυπα σιντριβάνια και ένας αιγυπτιακός οβελίσκος που μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επίχρυση μπάλα στην κορυφή του οβελίσκου, θεωρούνταν πως περιείχε τις στάχτες του Ιούλιου Καίσαρα. Ωστόσο, όταν η αρχαία μεταλλική μπάλα απομακρύνθηκε, βρέθηκε μόνο σκόνη.

Πλατεία Times, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

Η περίφημη πλατεία της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Broadway και Seventh Avenue, στην καρδιά του Μανχάταν και είναι ένα μέρος γεμάτο με βιντεοοθόνες, πινακίδες LED και φωτεινές επιγραφές που αναβοσβήνουν, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αμερικανικού καταναλωτισμού. Γύρω της θα βρείτε πολλά εστιατόρια, θέατρα και ξενοδοχεία, καθώς επίσης και μια αναπτυσσόμενη επιχειρηματική περιοχή. Φυσικά, η καταλληλότερη ώρα να επισκεφτείτε την πλατεία είναι το βράδυ, όταν όλες οι πινακίδες είναι αναμμένες, κάνοντας την νύχτα… μέρα. Η Times Square είναι επίσης γνωστή για τους εορτασμούς που γίνονται εκεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Κεντρική Πλατεία της Αγοράς, Κρακοβία, Πολωνία

Η Κεντρική Πλατεία της Αγοράς στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο σε όλη την Πολωνία και η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία πόλης στην Ευρώπη, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η πλατεία περιβάλλεται από ιστορικά αρχοντικά και κτήρια, παλάτια και εκκλησίες, όπως οι γοτθικοί πύργοι της Βασιλικής St Mary, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει το Cloth Hall (αρχικά ένα κέντρο εμπορίου υφασμάτων και για πάνω από έναν αιώνα υπήρξε η κεντρική εστία και αργότερα ένα από τα παραρτήματα του Εθνικού Μουσείου), που ξαναχτίστηκε το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος.

Πλατεία Tiananmen, Πεκίνο, Κίνα

Η πλατεία Tiananmen στο Πεκίνο, είναι η μεγαλύτερη πλατεία πόλης στον κόσμο. Περιβάλλεται από σοβιετικού τύπου μνημεία και κυβερνητικά κτήρια. Αποτελεί το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε και να «χαζέψετε» τους επισκέπτες από όλη την Κίνα και τον κόσμο. Στο βόρειο άκρο της πλατείας, την αυγή και το σούρουπο, γίνεται τελετή έπαρσης και υποστολής της σημαίας και 4 μαρμάρινα λιοντάρια μπροστά από την πύλη της.
Το όνομά της έχει συνδεθεί με αρκετά σημαντικά πολιτικά γεγονότα καθώς και με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Εκτός Κίνας είναι κυρίως γνωστή για τα γεγονότα του 1989 και την Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν.

Πλατεία San Marco, Βενετία, Ιταλία

Η πλατεία San Marco, είναι η κύρια πλατεία της Βενετίας, που είναι ευρύτερη γνωστή απλά ως «Piazza» και περιβάλλεται από κτήρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Αποτέλεσε το κέντρο πολλών, σημαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων της Serenissima, αλλά και το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Βενετίας. Ένα σχόλιο που συχνά αποδίδεται στον Ναπολέοντα, ονομάζει την πλατεία San Marco ως «Το σαλόνι της Ευρώπης». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πλατείες πόλεων στην Ευρώπη και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της, είναι ένα από τα «highlights» της Βενετίας. Η πλατεία San Marco είναι το χαμηλότερο σημείο της Βενετίας και ως εκ τούτου το πρώτο που πλημμυρίζει κατά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Grand Place, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία της πόλης των Βρυξελλών, στο Βέλγιο. Εκεί βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης και κτήρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα, αλλά και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Μαζί με το Atomium και το μικρό άγαλμα Manneken Pis, αποτελούν τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα στις Βρυξέλλες. Κάθε δύο χρόνια, τον Αύγουστο, ένα τεράστιο «λουλουδένιο χαλί», απλώνεται στην Grand Place για λίγες μέρες και ένα εκατομμύριο πολύχρωμες μπιγκόνιες που σχηματίζουν όμορφα σχέδια, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πλατείας. Από το 1998, η πλατεία ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πλατεία παλιάς πόλης, Πράγα, Τσεχία

Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Wenceslas και τη Γέφυρα του Καρόλου. Η πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας, είναι συνήθως γεμάτη τουρίστες και ντόπιους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Με διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ όπως ο γοτθικός καθεδρικός ναός Týn και η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η πλατεία της πόλης είναι μια όαση για τους κουρασμένους ταξιδιώτες που περπατούν στην όμορφη Πράγα. Εκεί θα δείτε και το Αστρονομικό Ρολόι, ενώ ο πύργος στο Παλιό Δημαρχείο, προσφέρει πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη.

Πλατεία Zócalo, Μέξικο Σίτι, Μεξικό

Η πλατεία Zocalo, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Μέξικο Σίτι και είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Πλαισιώνεται από τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στα βόρεια και το Εθνικό Παλάτι στα ανατολικά, καθώς και από μια σειρά από άλλα ιστορικά κτήρια. Μια τεράστια μεξικανική σημαία κυματίζει στο κέντρο της, όπου επίσης λαμβάνει χώρα κάθε μέρα, τελετή το οποίο είναι επίσημα μείωσε και έθεσε κάθε μέρα, τελετή έπαρσης και υποστολής. Η κεντρική πλατεία της πόλης, αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης για τους Μεξικανούς από την εποχή των Αζτέκων και σημείο για διάφορες τελετές και εκδηλώσεις.

Plaza de Mayo, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η Plaza de Mayo, δεδομένου ότι αποτέλεσε το σημείο της επανάστασης της 25ης Μαΐου 1810, που οδήγησε στην ανεξαρτησία, θεωρείται ένα κομβικό σημείο της πολιτικής ζωής στο Μπουένος Άιρες και αναμφισβήτητα στην Αργεντινή. Αρκετά από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται γύρω από αυτή την πλατεία, συμπεριλαμβανομένου του Cabildo (του κτηρίου του δημοτικού συμβουλίου κατά την εποχή της αποικιοκρατίας). Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η May Pyramid, το παλαιότερο εθνικό μνημείο στο Μπουένος Άιρες, που κατασκευάστηκε το 1811 για τον εορτασμό ενός έτους από την εξέγερση του Μαΐου. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για κάθε επισκέπτη της πόλης και γύρω της θα δείτε επίσης τον Μητροπολιτικός καθεδρικό ναό, το δημαρχείο και τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής τράπεζας της χώρας.

Πλατεία Trafalgar, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η πλατεία Trafalgar είναι μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Λονδίνου και εκεί δεσπόζει η στήλη του ναυάρχου Νέλσον, νικητή της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ το 1805, που περιβάλλεται από τα αγάλματα τεσσάρων λεόντων στη βάση της και μια σειρά από μεγάλες βρύσες. Στην βόρεια πλευρά της δεσπόζει η Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζει πάνω από 2 χιλιάδες αξιόλογα έργα, ενώ στα νότια, υπάρχει η επιβλητική πύλη του Ναυάρχου, όπου ο δρόμος οδηγεί μέσα από ένα πάρκο στο παλάτι του Μπάκινγχαμ. Στην πλατεία υπάρχουν επίσης και πολλές πρεσβείες διαφόρων κρατών. Η πλατεία Trafalgar κατακλύζεται από τουρίστες και Λονδρέζους και είναι επίσης χώρος δημόσιων συγκεντρώσεων και εορτασμών, όπως, π.χ., η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Plaza Mayor, Μαδρίτη, Ισπανία

Πρόκειται για την πιο γνωστή πλατεία της Μαδρίτης, ένα εντυπωσιακό μέρος και μία από τις κύριες στάσεις για κάθε επισκέπτη της πόλης. Αρχικά κατασκευάστηκε έξω από τα τείχη της πόλης και έχει φιλοξενήσει ταυρομαχίες, αγορές, αγώνες ποδοσφαίρου, ακόμη και εκτελέσεις! Στο κέντρο της βρίσκεται το άγαλμα του Φιλίππου III, απέναντι από το όμορφα διακοσμημένο Casa de la Panadería, τα πρώην κεντρικά της συντεχνίας αρτοποιών και νυν δημοτικό και πολιτιστικό κτήριο.

Πηγή: clickatlife.gr
Pin It button on image hover