Travel Plan

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Διάσημοι τρούλοι στην Ευρώπη



η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!
Πάμε μια βόλτα στους πιο διάσημους ευρωπαϊκούς τρούλους.  Τρούλους από εκκλησίες μέχρι θερμοκήπια! 

1.      Καθεδρικός ναός Αγίου Παύλου, Λονδίνο

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου χτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι ένα από τα...
πιο διάσημα και πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Λονδίνου.  Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε και σώθηκε από ολοσχερή καταστροφή από τολμηρούς πυροσβέστες.

Ο εντυπωσιακός θόλος του που φτάνει μέχρι και τα 108 μέτρα ύψος, και είναι εμπνευσμένος από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.  Πέρα από τον ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ψηλό εξωτερικό του θόλο, δύο χαμηλότεροι εσωτερικοί θόλοι βρίσκονται στο εσωτερικό του.

2.      Eden Project, Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο

Το 2001 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Eden Project, το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στον κόσμο.  Η κατασκευή του διήρκεσε  συνολικά 2 ½ χρόνια.  Περιβάλλεται από δύο τεράστιους όμορους θόλους, οι οποίοι φιλοξενούν φυτά από όλο τον κόσμο, μέσα σε εκατοντάδες εξαγωνικές και πενταγωνικές πλαστικές κυψέλες από χάλυβα.  Ο πρώτος προσομοιάζει το τροπικό περιβάλλον και ο δεύτερος το μεσογειακό.

3.      Reichstag, Βερολίνο, Γερμανία

Το Reichstag ως γνωστόν είναι το κτήριο που στεγάζεται το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.  Ολοκληρώθηκε το 1894 και «κουβαλά» πλούσια ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία του κράτους.

Το Reichstag χτίστηκε στα πρότυπα αναγεννησιακού παλατιού.  Μετά την επανένωση της Γερμανίας (1989) καθιερώθηκε ως τόπος συνάντησης του σύγχρονου γερμανικού κοινοβουλίου.  Συμβολικά τότε, προστέθηκε ο διάσημος γυάλινος θόλος του, που σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster.  Με το γυαλί να συμβολίζει τη διαφάνεια της νέας Γερμανίας, από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς μια καταπληκτική θέα 360 μοιρών της πόλης του Βερολίνου.


4.      Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Από την ανέγερσή της το 360 και μέχρι το 1453 η Αγία Σοφία ήταν ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης (εξαιρώντας την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία υπήρξε ρωμαιοκαθολικός ναός).  Μετά την άλωση της Πόλης μετατράπηκε σε τέμενος μέχρι το 1934 και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της να ξεχωρίζει και υπήρξε ανέκαθεν σύμβολο της πόλης, ανεξαρτήτως περιόδου.  Για πάνω από 1000 χρόνια υπήρξε ο μεγαλύτερος κλειστός χώρος στον κόσμο, ενώ ο τεράστιος θόλος της φτάνει μια διάμετρο 31 μ.

5.      Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, Μόσχα

Ο πλέον αναγνωρίσιμος, χρωματιστός, καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα, χτίστηκε μεταξύ 1534 και 1561 από τον Ιβάν τον Τρομερό, σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν.  

Ο ναός δεσπόζει στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας. Ο σχεδιασμός του είναι μοναδικός και δε θυμίζει κανένα άλλο κτίριο της ρωσικής αρχιτεκτονικής.  Αριθμεί συνολικά 9 τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού, ένα είδος θόλου που κυριάρχησε στους εκκλησιαστικούς θόλους στη Ρωσία.




Pin It button on image hover